joi, 16 septembrie 2010

La New York s-a interzis fumatul in parcuri

La New York s-a interzis fumatul in parcuri. Ma intreb cand se va interzice si in parcurile din Bucuresti si mai ales cand se va aplica legea. M-am saturat de fumul de tigara pe care trebuie sa-l inght vreau nu vreau pentru ca altii nu pot sta nici macar o ora fara sa fumeze. La noi in tara multi fumatori fumeaza cu nonsalanta si pe strada fara sa se gandeasca ca acest lucru poate sa-i deranjeze pe cei din jur. Legea care inetrzice fumatul in spatiile publice exista dar din pacate nu prea se aplica.
Ar fi foarte bine daca si primarul Sorin Oprescu s-ar gandi la o masura similara p0entru ca e inadmisibil sa mergi pe strada si sa te intoxici cu fum de tigara.

marți, 14 septembrie 2010

Tutunul dauneaza grav sanatatii psihice



Ieri am fost la spitalul Obregia unde este internata o ruda care fuma foarte mult si este foarte posibil ca distrugerea progresiva a tesutului ei nervos sa fie cauzata intre aletle si de fumat (Aceasta ruda a fumat foarte mult incepand de la 16 ani si acum are 50 de ani si sufera de o afectiune care ii distruge incet dar sigur tesutul nervos). Am vazut ca foarte multi pacienti de acolo fumeaza si pur si simplu intra in sevraj daca nu au tigari. O asistenta imi povestea ca foarte greu a reusit sa linisteasca o bolnava care nu avea tigari si a devenit foarte agitata din cauza sevrajului. Acesti bolnavi cand intra in sevraj pur si simplu nu mai gandesc si sunt in stare sa dea si in cap pentru o tigara.
Acest lucru se explica prin faptul ca tutunul pur si simplu prajeste neuronii care mor prin doua mecanisme:
1) intoxicarea acestora cu tot felul de substante rezultate atat din arderea tutunului cat si din arderea altor substante folosite in procesul de fabriacre a tigarilor.
2) slaba oxigenare a creierului datorata imbacsirii plamanilor cu tot felul de substante rezultate din arderea tutunului care pur si simplu blocheaza alveolele pulmonare, trecerea oxigenului in sange fiind ingreunata. Cum creierul este cel mai mare consumator de oxiegn din organism acesta are cel mai mult de suferit, neuronii incepand sa moara din cauza slabei oxigenari.
Probabil ca multi dintre pacientii de la Obregia daca nu ar fi fumat in viata lor ar fi fost mai sanatosi si unii dintre ei nu ar fi ajuns sa aiba nevoie de internari la psihiatrie.
Dupa parerea mea pe langa centrul de dezintoxicare pentru consumatori de heroina si alte droguri grele si pe langa centrul de dezalcoolizare in cadrul spitalului Obregia ar trebui sa existe si un centru de deznicotinizare.
Fumatul este foarte daunator pentru creier, putand sa duca chiar la boli psihice grave asa ca pentru sanatatea dumneavoastra psihica evitati pe cat posibil tigarile.

Cum arata plamanii de fumator

Plaman sanatos
In imaginea de mai sus este un plaman sanatos, de nefumator.
Acum sa vedem cum arata plamanii fumatorilor
Plaman de fumator
Dupa cum se vede in imagine un plaman de fumator este negru, plin de funingine si are o functionalitate mult mai mica, rezultatul fiind proasta oxigenare a tesuturilor, mai ales a creierului, organ care are nevoie de o cantitate mare de oxigen pentru a functiona bine.
Plaman de fumator afectat de cancer
Acesta este un plaman de fumator afectat de cancer. Aproape toti fumatorii fac mai devreme sau mai tarziu cancer la plaman din cauza substantelor cancerigene din tutun care odata intrate in plamani acolo raman Se stie ca planta de tutun are capacitatea de a absorbi si de a fixa o multime de substante radioactive.
Plaman afectat de cancer si plaman sanatosPlaman afectat de COPD si plaman sanatos
Diferenta dintre un plaman sanatos si un plaman de fumator este enorma. In timop ce plamanul sanatos e roz, cel de fumator este negru ca smoala.
Sper ca aceste imagini va vor face sa va ganditi de 10 ori inainte sa aprindeti o tigara.