luni, 7 martie 2011

S-a confirmat faptul ca fumatul prajeste neuronii



Dupa cum spuneam intr-o postare anterioara fumatul afecteaza grav sanatatea psihica, foarte multi pacienti de la spitalul Obregia fiind fumatori inraiti.
Un experiment recent a dovedit ca fumatul, mai ales la vaste tinere, are efecte dezastruase asupra sistemului nervos. Sobolanii tineri expusi la fum de tigara devin agitati, impulsivi si agresivi si incep sa aiba tulburari de atentie.
Eu personal am cunoscut o persoana care a ajuns de urgenta la spitalul Obregia la agitati pentru ca nu avea tigari si era atat de nervoasa incat nu se mai putea controla. Intrase in sevraj si pur si simplu isi pierduse mintile din cauza asta si era in stare sa faca orice pentru o tigara.
Au mai fost si alte studii care au dovedit ca persoanele care fumeaza din adolescenta au mult mai des tulburari de comportament, fiind irascibili, impulsivi, agresivi si cu tulburari de atentie. S-a mai dovedit ca si IQul scade din cauza fumatului.
Asa ca inainte de a aprinde o tigara orice fumator ar trebui sa se gandeasca ca la fiecare tigara aprinsa mor niste neuroni care nu se mai refac sau se refac foarte greu, doar in conditii speciale. Cine nu vrea sa ajunga ca pacientii din imaginea de mai sus, fumatori inraiti internati la psihiatrie trebuie sa nu se mai atinga de tigari.